Wereld IPv6 “launch”
6 juni 2012 (6/6, om een link te leggen naar IPv6): “World V6 Launch” (http://www.worldipv6launch.org), wordt een mijlpaal in de geschiedenis van het Internet. Op deze dag zullen wereldwijd vele Internet Service Providers alsook diensten providers (bv Facebook, Google, YouTube, …) hun inhoud beschikbaar stellen via het nieuwe protocol (IPv6), maar uiteraard ook nog steeds via de vorige versie, InternetProtocolv4 (IPv4). De invoering van IPv6 is uiteraard niet over 1 nacht ijs gegaan. De afgelopen +/- 15 jaar hebben wereldwijd vele ICT mensen de veranderingen in de verschillende onderliggende systemen gepland en doorgevoerd. De eindgebruiker zal de overgang dus niet onmiddellijk bemerken.
Op 6 juni, 2 AM Belgische tijd, is het dus zover. De schatting is dat vanaf dit ogenblik meer dan 50% van het Internet bereikbaar zal zijn via het nieuwe IPv6 protocol. Toegang via het oude protocol blijft tegelijkertijd uiteraard nog steeds mogelijk.
Na 6 juni zal ongeveer 1 a 2% van de Internet gebruikers onmiddellijk IPv6 gebruiken zonder het echt zelf te merken, zonder onderbreking of storing. De overige 98 a 99% blijft gewoon verbonden via het bestaande IPv4 protocol. Geleidelijk aan zal het verkeer over IPv6 toenemen.
Waarom IPv6 ?
Men kan zich de vraag stellen: Als de eindgebruiker toch niets gaat merken, waarom dan al deze veranderingen? Waarom is deze verandering dan precies nodig ?
De reden is erg eenvoudig: GROEI. De afgelopen jaren kende het internet een gigantische groei. Zowel het aantal gebruikers als het aantal toestellen blijven, ook vandaag nog, gestaag oplopen, met als resultaat een tekort aan adressen om bereikbaarheid te garanderen met het oude IPv4 protocol. Je kan het een vergelijken met de Belgische nummerplaten. Vele jaren geleden bestond een Belgische auto nummerplaat uit een combinatie van 5 cijfers en letters. Nadien werd er een nieuwe nummerplaat ingevoerd met 6 tekens, 3 letters gevolgd door 3 cijfers; nog later waren alle combinaties opgebruikt en werd de nummering omgedraaid, dus 3 cijfers gevolgd door 3 letters. Vandaag worden ze Europees universeel gemaakt, en is er een extra 7de cijfer toegevoegd.
De vergelijking met het internet is vrij gelijklopend. Het oude IPv4 protocol liet toe om ruim 4 miljard unieke adressen toe te kennen. Door de groei van het internet is dit echter niet langer mogelijk om elk apparaat een uniek adres toe te kennen. Denk maar aan alle smartphones, tablets, PCs en laptops die tegelijkertijd verbonden moeten worden, geprojecteerd per persoon, met wereldwijd ongeveer 7 miljard mensen.
Dergelijke grote veranderingen aan het Internet zijn natuurlijk niet eenvoudig. Bovendien nemen ze meerdere jaren in beslag. IPv6 heeft zijn oorsprong in 1995, dus meer dan 15 jaar geleden. Zowel toepassingen (Internet Explorer, Bit Torrent, …), besturingssystemen (Windows, Mac, Linux, Apple IOS, Android, …) ondersteunen IPv6 al enkele jaren. Lastiger is bijvoorbeeld de vervanging en of upgrades van de toestellen in huis. Niet elke modem vandaag ondersteunt IPv6, wat ertoe zal leiden dat vele ervan ofwel nieuwe software moeten krijgen, ofwel volledig vervangen moeten worden, wat tijdrovend en uiteraard niet kosteloos is.
Oud (IPv4) versus nieuw (IPv6) protocol: aantal unieke adressen
De 4 miljard IPv4 adressen volstaan eigenlijk vandaag de dag al niet meer, maar door het toepassen van bepaalde technieken kunnen sommige adressen gedeeld worden, en werd de levensduur van het oude protocol wat verlengd. Zulke technieken kunnen er echter to leiden dat bepaalde dingen slechter beginnen te functioneren (trager, storingen, …) en zijn uiteraard niet eindeloos rekbaar, dus is het hoog tijd om het nieuwe protocol in gebruik te gaan nemen. Een kleine vergelijking:
- IPv4: +/- 4,300,000,000 unieke adressen
- IPv6: +/- 3,400,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000. Dit komt overeen met +/- 6,500,000,000,000,000,000,000,000,000,000 per vierkante meter aardoppervlakte!!
IPv4 beschikbaarheid vandaag de dag:
In sommige delen van de wereld zijn er ondertussen al geen IPv4 adressen meer voorradig. Voor Europa zal dit ergens eind augustus 2012 zijn. Dit betekent uiteraard niet dat alle internet verkeer dan volledig stil zal vallen. De lokale Internet Providers hebben nog een, al dan niet, beperkte voorraad, er kunnen nog bepaalde technieken toegepast worden om het gebruik van de “oude” IPv4 adressen verder te gaan hergebruiken en stilaan vind IPv6 zijn weg naar de gebruiker, hoewel die daar zelf weinig of niets van bemerkt.
Waar staan we in België met IPv6 vandaag ?
Het lijkt er sterk op dat België wat achterloopt op de rest van de wereld, dat de omschakeling naar IPv6 dus nogal laat op gang komt.
In de top 50 van Belgische websites zijn enkel de RTBF, Katholieke Universiteit van Leuven en de Portal van de federale overheid bereikbaar via IPv6. Keytrade bank en de Ice-Watch website zijn enkele andere die we kunnen vermelden en die eveneens bereikbaar zijn via IPv6.
Wat betreft de Internet Service Providers in België. Enkel Belnet (met als klanten voornamelijk universiteiten en overheidsinstellingen) biedt vandaag de dag full IPv6 internet toegang aan. Belgacom en Telenet bieden het enkel aan op aanvraag, en enkel voor bedrijven, niet voor particulieren. Belgacom heeft aangekondigd om eind juni 2013 het algemeen ter beschikking te stellen voor bedrijven.
Wat betreft particuliere Internet toegang (Belgacom, Telenet, VOO, EDPnet, …): er lopen ondertussen wat testen in hun labo’s, dus verwacht wordt dat IPv6 in 2013 verdere verspreiding zal krijgen, ook voor de particuliere internet gebruiker.
Wat met IPv6 in onze buurlanden ?
De meeste van onze buurlanden doen het beter dan België. Meer info en statistieken via http://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics/ en http://www.vyncke.org/ipv6status/.
IPv6 Internet toegang voor de gebruikers in cijfers:
- België: 0,05% (voornamelijk via Belnet en de verschillende universiteiten)
- Frankrijk: 4.74% (via provider Free)
- Roemenië: 5.73%
- Nederland: 0,21%
- Duitsland: 0,21%
Top websites toegankelijk via IPv6:
- België en Frankrijk: 3
- Nederland: 7
- Slovenië: 14!!
Er is dus duidelijk nog verbetering mogelijk in België!
Kan/moet je zelf iets doen op 6 juni?
Als particulier niet. Je gaat geen onmiddellijke impact zien, ongeacht de Internet leverancier waarbij je aangesloten bent. Gezien de verdere vermindering van beschikbare oude IPv4 adressen is het wel wenselijk om in de nabije toekomst (volgende paar jaren) bij keuze van Internet Provider IPv6 beschikbaarheid mee in je selectie criteria op te nemen teneinde goeie kwaliteit internet toegang te behouden.
Als bedrijf ook niet. Maar als je firma het Internet gebruikt om zaken te doen, dan is de tijd rijp om IPv6 toegang te eisen van je service provider. Zo niet kan dit negatieve impact hebben op de bedrijfsresultaten.
Carl Wuyts & Eric Vyncke
Co-chairs IPv6 council België